Dinsdag 3 oktober heeft de Tweede Kamer Commissie Landbouw 45.000 handtekeningen in ontvangst genomen die voortkomen uit de petitie ‘houd ons voedsel gentechvrij’. Aanwezig bij het aanbieden waren: Paulien Hoftijzer (Bionext), Roosmarijn Saat (Biowinkelvereniging en Gimsel Rotterdam), Erik Does (Biowinkelvereniging en Udea/Ekoplaza), Merle Koomans van den Dries (Biowinkelvereniging en Odin Foodcoop), Pelle Berting (Greenpeace), Annemarie Kruize (De Bolster zaden), Grietje Raaphorst-Travaille (Nordic Maze Breeding), Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter en Groenboerenplan).

In juli werd er gestart vanuit de Biowinkelvereniging deze petitie om te voorkomen dat met de komst van de nieuwe Europese wet voor de regulering van ‘Nieuwe Genomische Technieken’ (NGT’s), producten die tot stand zijn gekomen met deze GMO-technieken straks onherkenbaar in je winkelmandje belanden. Om dat te voorkomen wil de biologische sector verplichte etikettering tot in het schap. Daarnaast willen we dat het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen onmogelijk maakt en er heldere afspraken komen die biologische boeren beschermen tegen de risico’s van kruisbesmetting met NGT-gewassen. 45.469 burgers eisen middels hun handtekening het behoud van keuzevrijheid om GMO-vrij te eten.

Keuzevrijheid

In het nieuwe voorstel voor Nieuwe Genomische Technieken worden nieuwe technieken als CRISPR-Cas gedereguleerd, waardoor ze onzichtbaar toegepast kunnen worden en zónder vermelding op het etiket in het schap komen te liggen. Consumenten hebben daardoor geen weet van hoe een product tot stand is gekomen. Om die reden maken veel partijen zich zorgen om het verlies van keuzevrijheid voor gentechvrije voeding voor zowel burgers (voedsel) en boeren (zaadgoed).

Duidelijke randvoorwaarden

De biologische sector wil dat het kabinet alleen voor de nieuwe wet stemt, indien zij randvoorwaarden stellen. Zij eisen dat de nieuwe regulering alleen moet worden aangenomen met verplichte etikettering tot in het winkelschap. Daarnaast moet het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen eerst onmogelijk maken alvorens de Europese Commissie deze technieken vrijgeeft. Tot slot vragen ze om heldere en co-existentie afspraken die biologische boeren beschermen tegen de risico’s van kruisbesmetting en die voorafgaand duidelijkheid bieden aan gangbare boeren over NGT-gewassen.

“Een van de kernprincipes van biologische landbouw is de uitsluiting van GMO's. Dit principe is in de Europese wetgeving vastgelegd. Het is essentieel voor biologische boeren, handel- en verwerkingsbedrijven, winkels en burgers die bewust kiezen voor biologische producten. Indien de Nederlandse regering op de voorgestelde manier de deur openzet voor nieuwe genomische technieken, zou dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in biologische producten ernstig ondermijnen”, aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

Wordt vervolgd..

Het overhandigen van de petitie moest nu gebeuren omdat de komende tijd besluitvorming over het Europese wetsvoorstel op de agenda staat. “Hartelijk dank aan iedereen die de petitie getekend en ondersteund heeft”, aldus Merle Koomans. “Maar we zijn er nog lang niet en we zullen de komende tijd op allerlei manieren aandacht blijven vragen voor onze zorgen en eisen. Wordt zeker vervolgd dus!” Wil je toekomstige acties met een kleine financiële bijdrage steunen dan alvast veel dank!

De petitie haalde ruim 45.000 handtekeningen op en wordt ondersteund door onder andere Bionext, Caring Farmers, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof. Het laatste nieuws en meer informatie over dit onderwerp vind je op Mijnetenmijnkeuze.nl.

Product toegevoegd aan favorieten.