afbeelding shutterstock.com

Het Blauwe Huis heeft twee soorten kaneel. Ceylon kaneel (Cinnamomum zeylanicum/verum) en Cassia kaneel (Cinnamomum aromaticum/burmannii/cassia). Wat is het verschil? Het Blauwe Huis legt uit.

Wat is kaneel

Kaneel is afkomstig van de kaneelboom, Cinnamomum. Het is gemaakt van de bast van de bomen. De takken worden geoogst en vervolgens word de bast er in reepjes afgeschraapt en gedroogd. Bij Ceylon kaneel zijn dit heel dunne laagjes, bij Cassia kaneel zijn dit dikkere lagen. Af en toe is er bij kaneelstokjes nog iets van de witgrijze binnenbast (cambium) te zien, dat is geen probleem voor de kwaliteit. Beide soorten zijn geschikt voor allerhande zoete en hartige gerechten. Er zijn onderling wel verschillen te zien, ruiken en proeven.

Ceylon kaneel

Cinnamomum zeylanicum is oorspronkelijk afkomstig uit Sri Lanka en wordt daarom “echte” of Ceylon kaneel genoemd. Ceylon kaneel van Het Blauwe Huis komt van biologische en biodynamische telers in Madagaskar en Sri Lanka. Het heeft een lichtbruine kleur en de smaak is subtiel en warm. Het kan voor allerhande gerechten worden gebruikt. Bij gebruik van grote hoeveelheden en bij langdurig verhitten kan de smaak wat bitter worden. De Ceylon kaneelstokjes bestaan uit meerdere omgekrulde dunne laagjes. Het coumarinegehalte is laag.

Cassia kaneel

Cinnamomum aromaticum wordt Cassia kaneel genoemd. Cassia kaneel van Het Blauwe Huis is afkomstig van een coöperatie op het Indonesische eiland Sumatra, de kaneelbomen staan op de flanken van de vulkaan Mount Kerinci op 800-1500 meter hoogte. Ze nemen direct af van deze sociaal en duurzaam gerichte landbouwcoöperatie en slaan daarmee de tussenhandel over. Cassia kaneel is dieprood tot roodbruin van kleur en heeft een uitgesproken en verwarmende smaak. Een combinatie van scherp, bitter en zoet. De Cassia kaneelstokjes bestaan uit een enkele dikke omgekrulde laag. Het coumarinegehalte is hoger dan van Ceylon kaneel.

Coumarine

Over coumarine wordt regelmatig gesproken in de media, dit is een stof die in heel veel planten voorkomt en bijvoorbeeld ook de vanilleachtige geur geeft aan tonkabonen en reukgrassen. Het zijn plantenstoffen die zowel een gunstige en een ongunstige uitwerking kunnen hebben op het lichaam. Zo worden coumarinederivaten in de reguliere geneeskunde toegepast in diverse geneesmiddelen. Met name de uiteindelijk ingenomen dosis en frequentie zijn van belang. Het is verstandig om bij therapeutisch en medicinaal gebruik van kaneel advies van een fytotherapeut te vragen. Bij “normaal” keukengebruik van zowel Ceylon als Cassia kaneel zullen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden coumarine niet worden overschreden.

Product toegevoegd aan favorieten.