Biologisch

Biologische producten zijn gemaakt van grondstoffen die geteeld zijn zonder gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie. Ook bevatten biologische producten geen kunstmatige toevoegingen.
In de biologische landbouw en veeteelt krijgen planten en dieren de tijd om te groeien en zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Ze worden niet opgejaagd om zo snel mogelijk een zo groot mogelijke opbrengst te leveren, zoals in de reguliere landbouw en de bio-industrie.

Eigenheid, smaak en de kwaliteit van het product is juist belangrijk. En de wetenschap dat we de aarde niet uitputten bij het bereiken hiervan. Er wordt rekening gehouden met natuurlijke kringlopen en groeiprocessen. Om onkruid en ziektes te bestrijden worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar wordt er gezocht naar natuurlijke alternatieven. De bodem wordt niet uitgeput maar gevoed en verbeterd met natuurlijke compost. Al met al streeft de biologische landbouw naar een respectvolle en duurzame manier van omgaan met alle elementen van de voedselproductie. Dat zijn de bodem waarop het product verbouwd wordt, de directe leefomgeving, de mensen die erop werken, de dieren die er bij betrokken zijn, de manier waarop het product verpakt wordt, etc. Deze manier van werken levert een mooi kwaliteitsproduct op: door het eten van biologische producten krijg je alle waardevolle voedingsstoffen binnen die er in een product zitten zonder de “gratis” conserveringsmiddelen, smaakstoffen en andere chemische toevoegingen die er doorgaans aan eten worden toegevoegd!

Keurmerken

Biologische producten worden op verschillende manieren door verschillende organisaties gecontroleerd. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende kwaliteiten die je tegenkomt bij de producten die wij leveren.

EU biologisch

Producten met het Europese bio-logo zijn door een erkende Europese controle-organisatie gecontroleerd. Bijvoorbeeld door Skal (Nederland), Biogarantie (België) of AB (Frankrijk). Naast het EU biologisch logo tref je op veel producten nog een biologisch logo aan. Elk land kent zijn eigen organisatie met eigen eisen en bijbehorend logo. Hier enkele voorbeelden:

EKO

EG-Okö

Biogarantie

Soil Association

Agriculture Biologique

Nederland

Duitsland

België

Groot-Brittanië

Frankrijk

Demeter, biologisch dynamisch

Producten met het Demeter-keurmerk zijn biologisch-dynamisch producten die door de stichting Demeter zijn gecontroleerd.De biologisch-dynamische landbouw is gebaseerd op de landbouwprincipes van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Biologisch-dynamische producten voldoen aan alle biologische normen, maar doen daar nog een schepje bovenop.

De extra hoge eisen die er aan demeter-producten gesteld worden, hebben betrekking op o.a het dierenwelzijn, de omgang met de natuur en de vorm van het bedrijf en diens invloed op haar omgeving. Zo hebben alle koeien horens, zijn de bedrijven zoveel mogelijk gemengd en heeft het bedrijf ook vaak andere functies dan alleen maar die van productiebedrijf. Denk hierbij aan een sociale functie, zoals een zorgboerderij, een educatieve functie waarbij bedrijven zich openstellen voor publiek of een economische functie waarbij bedrijven groentepakketten of eigen producten verkopen.
Ook aan de verwerking van producten worden hogere eisen gesteld. Zo mag melk niet gehomogeniseerd worden en zijn additieven zoals citroenzuur en ascorbinezuur verboden.
Om de smaak van een product te verrijken mogen er uitsluitend pure aroma-extracten worden gebruikt.

BDIH

Het BDIH-keurmerk is in 2002 in Duitsland ingesteld en wordt gebruikt voor persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica. BDIH-gecertificeerde producten moeten aan bepaalde normen voldoen en bepaalde richtlijnen volgen. We noemen ze hier op:

  • alle grondstoffen en producten zijn dierproefvrij;
  • de plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk;
  • alleen producten van levende dieren mogen gebruikt worden (dieren die biologisch gehouden worden);
  • er wordt bewust afgezien van synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten;
  • er is een lijst met grondstoffen (bijv. tensiden en emulgatoren) die slechts beperkt zijn toegestaan;
  • doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten is niet toegestaan;
  • ter waarborging van de microbiologische veiligheid worden, naast natuurlijke conserveringsmiddelen, bepaalde natuuridentieke middelen toegestaan.
NaTrue

NaTrue is het nieuwe, internationale label voor natuurlijke en biologische huidverzorging. Dit label is ontwikkeld door een groep toonaangevende producenten van natuurlijke cosmetica, waaronder Lavera.
De organisatie van NaTrue wil de integriteit van echte natuurlijke producten waarborgen door de hoogste normen voor natuurlijke en biologische producten en ingrediënten vast te stellen.
Om meer inzicht te geven in de kwaliteit van producten hanteert NaTrue een driesterrensysteem:

Eén ster: natuurlijke persoonlijke verzorging.
Producten in deze categorie voldoen aan strikte basisvereisten, die verlangd worden van natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn processen vastgelegd, die gebruikt worden voor de zorgvuldige bereiding van de ingrediënten.

Twee sterren: natuurlijke persoonlijke verzorging met biologische ingrediënten.
Bij producten gecertificeerd met het NaTrue-label met twee sterren, moet ten minste 70% van de natuurlijke ingrediënten afkomstig zijn van gecertificeerde biologische productie en/of van gecontroleerde wildpluk.

Drie sterren: biologische persoonlijke verzorging.
In door NaTrue goedgekeurde producten met drie sterren is ten minste 95% van de daarin aanwezige grondstoffen afkomstig van gecontroleerde biologische productie.
Bij veel producten (zoals de douche-gels en de shampoos) is water in hoeveelheid het belangrijkste ingrediënt. Omdat water nooit van biologische kwaliteit kan zijn, hebben deze producten altijd het NaTrue-label met één ster (ook al is het grootste deel van de overige ingrediënten van biologische kwaliteit).
Alleen producten die voldoen aan de strenge normen van NaTrue krijgen een NaTrue-waardering en mogen het NaTrue-label voeren. Meer informatie kun je vinden op www.natrue.org of www.natrue-label.com.

Eco garantie

In 2005 is het Ecogarantie-keurmerk geïntroduceerd. Dit is een keurmerk voor wasmiddelen en persoonlijke verzorging en wordt gecontroleerd door Ecocert en Integra.
Alle plantaardige en dierlijke ingrediënten in producten met het Ecogarantie-keurmerk zijn afkomstig van biologische landbouw.

Meer lezen? Informatie over biologische landbouw en producten vind je op de website van Bionext.

Product toegevoegd aan favorieten.