Fiordifrutta, het lekkerste fruitbeleg uit Italië

In een klein paradijs op een bergplateau in Noord-Italië woont de familie Rigoni. Het paradijs genaamd Altopiano di Asiago, de Italiaanse Alpen ten noorden van Venetië, is beroemd om zijn zonnige klimaat, weiden en bossen. De Rigoni-familie leeft nog altijd in de Altopiano di Asiago: een bergplateau in Noord-Italië dat bekend staat om het zonnige klimaat en uitgestrekte weides en bossen. In dit paradijselijke gebied leven de mensen nog in harmonie met de natuur en maakt Rigoni di Asiago nog fruitbeleg volgens oude tradities.

Vers geoogst in de pot

Niet voor niets is het biologische fruitbeleg van Fiordifrutta, onderdeel van Rigoni di Asiago, al jaren het nummer één fruitbeleg in Italië. Van slechts 3 ingrediënten maakt het bedrijf fruitbeleg om je vingers bij af te likken. Perfect gerijpt fruit, biologisch appelsap en fruitpectine zorgen samen voor een heerlijk pure fruitsmaak. Het fruit wordt met de hand geplukt en binnen enkele uren na de oogst geselecteerd, gewassen en ingevroren. Bessen voor het diverse fruitbeleg groeien in het wild in bergachtige gebieden. Het fruitbeleg wordt bereid op kamertemperatuur (dus niet gekookt). Zo blijven voedingsstoffen én de natuurlijke smaak van het fruit zoveel mogelijk behouden. Elke pot zit barstensvol geselecteerd biologisch fruit. En door het gebruik van biologisch appelsap is het suikergehalte en de hoeveelheid calorieën zo’n 30% minder dan bij de meeste jams.

100 jaar terug in de tijd

Het verhaal van de familie Rigoni begint bijna 100 jaar geleden. De liefde voor de natuur van oma Elisa Rigoni en haar vakmanschap was van grote invloed op haar familie. Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog werd ze al jong weduwe en stond ze er als moeder van 9 kinderen alleen voor. Haar overleden echtgenoot was imker. Elisa gebruikte zijn kennis over bijen en honing om in 1923 haar eigen kleine bedrijf te starten met haar oudste zonen. Het nieuws dat de honing van Elisa veruit de beste in de omgeving was, verspreidde zich snel. Tegen de jaren '30 was haar bedrijf een gevestigd begrip in heel Italië. Tegenwoordig runt Andrea, een kleinzoon van Elisa, het bedrijf. Dit doet hij samen met andere leden van de Rigoni-familie, met dezelfde liefde voor behoud van tradities en de natuur als oma Elisa. Andrea: “Ik herinner mijn oma die thuis jam maakte van enkel fruit en appelsap. Deze herinnering en haar liefde voor de natuur staan aan de basis van het Fiordifrutta van vandaag.”

Fiordifrutta, het nummer 1 fruitbeleg in Italië

Midden jaren ‘90 werd er in Italië steeds meer over biologische landbouw gesproken. Het aangeboren respect voor de natuur wat de Rigoni’s hadden, overtuigde hen ervan om biologisch te werken. Ze kregen als eerste in Italië het Certified Organic label. Klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan, breidden ze hun assortiment uit. Ze creëerden het merk Fiordifrutta voor biologisch fruitbeleg, met receptuur die geïnspireerd is door traditionele Altopianorecepten. In 1997 nam het bedrijf de naam aan die het vandaag heeft: Rigoni di Asiago. Ze maken naast fruitbeleg ook heerlijk romige honing en ambachtelijke chocoladepasta, Nocciolata, met eigen hazelnoten.

Meer dan biologisch

Het Italiaanse familiebedrijf Rigoni di Asiago gebruikt niet alleen biologisch ingrediënten, maar is ook op andere manieren duurzaam. Ze streven ernaar de smaken van het verleden te behouden, de natuur te respecteren en een sterke relatie te onderhouden met de lokale regio en tradities. En dat al honderd jaar.

Op de hoogvlakte van Asiago wordt jaarlijks zo’n 6.000 ton biologisch geteeld fruit verwerkt, zoals aardbeien, bosvruchten, bramen, bramen, blauwe bosbessen, kersen, frambozen, aalbessen, kruisbessen, appels, bosbessen en sleepruimen. Ze recyclen ze het water dat nodig is voor de productie van jam en honing. Ze hebben bijenkasten op verschillende landgoederen. Zonnepanelen zorgen voor energie in de fabriek, het distributiecentrum en de kantoren. In 2018 werd Andrea Rigoni in Italië door Ernst & Young tot duurzame ondernemer van het jaar benoemd.

Product toegevoegd aan favorieten.