Meesters van de Halm
In voorraad
500g | € 3,79 | € 7,58/kg | € 3,48 excl. BTW
Waarschuwing: Laatste item(s) op voorraad!
Beschikbaarheidsdatum:
Van origine komt boekweit uit China en Mongolië. Eigenlijk behoort het niet tot de granen, maar is het familie van de duizendknopigen zoals zuring en rabarber. Qua vorm is het precies een beukennootje met zijn opvallende 3 kanten. De naam boekweit duidt nog op deze overeenkomst (boek = beuk en weit = tarwe). Boekweit is pas eetbaar als ze van haar zwarte jasje ontdaan is, de dop. Boekweit stelt geen hoge eisen aan de grond. Daarom werd het vroeger, evenals rogge, veel op arme zand- en veengronden verbouwd. Samen met het verdwijnen van de arme gronden en de opkomst van productievere gewassen zoals de aardappel vormt dit de verklaring voor het feit dat we in Nederland tegenwoordig geen boekweit meer tegenkomen.
De samenstelling van boekweit lijkt veel op die van graan en het heeft een goed benutbare eiwitsamenstelling. Anders dan bij granen is het gluteneiwit bij boekweit in zijn geheel afwezig. Dit is een uitkomst voor baby's die bij te vroeg eten van gluten last van allergie kunnen krijgen en voor mensen die geen gluten kunnen verdragen.
Ingrediënten[1]: geplette boekweit*
*Van biologische herkomst
Voedingswaarde[1] (Gemiddeld per 100 gram):
Energie: 1459 kiloJoules
348 kcal
Vet: 2.6 gram
waarvan verzadigde vetzuren: 0 gram
Koolhydraten: 69.9 gram
waarvan suikers: 2.2 gram
Voedingsvezel: 7.2 gram
Eiwit: 10.3 gram
Zout: 0 gram